Steven Pont: contact!

Baby en deken

Stel: je hangt onderstaande twee tekeningen in de wieg van een baby van nog maar drie dagen oud. Naar welke tekening kijken de meeste baby’s?

3bollenjpg

De tweede tekening! Waarom? Simpelweg omdat die de contouren van een gezicht aangeven, met twee ogen boven en een mond daaronder. Let wel, die kinderen weten van zichzelf nog niet eens dat ze bestaan, zo jong zijn ze! Maar hun hersenen zeggen toch dat ze met hun ogen de omgeving af moeten zoeken naar de gezichten van andere mensen. Het maken van contact is namelijk de grootste drijfveer van kinderen en zit dan ook heel diep in hun brein verankerd. Ze hoeven er niet eens bij na te denken!

Er is veel onderzoek gedaan naar wat een mens gelukkig maakt. Steeds weer blijkt dat geld niet gelukkig maakt en ook niet of je heel slim of knap bent. De belangrijkste factor die bepaalt of iemand gelukkig is, blijkt steeds weer de kwaliteit van het contact met andere mensen te zijn. En dat contact maken leer je natuurlijk vooral in je gezin, in de relatie met je vader en moeder (en, als die er zijn, natuurlijk met je broertjes en zusjes). Daarnaast bepaalt de kwaliteit van die contacten ook nog eens voor een belangrijk deel wie je uiteindelijk als mens kan worden en dus uiteindelijk ook wie je bent! Een goed zicht op de contacten binnen een gezin is dus essentieel. Want zeg je ‘kind’ dan zeg je ‘mens’ en zeg je ‘mens’  dan zeg je altijd; ‘contact’!

'Contact' staat centraal tijdens de Week van de Opvoeding 2016, maandag 3 tot en met zondag 9 oktober 2016. Steven Pont heeft dit thema ook meegenomen in het Opvoedgeschenk 2016: Mijn Familieboom. Meer informatie over 'contact' volgt in oktober.

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog en o.a. schrijver van het boek MENSENKINDEREN!, waarin hij op zeventien aparte gebieden de ontwikkeling van kinderen tussen nul en vier beschrijft.